Ciężarowy z wymontowaną kratką...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • herman
    Rider
    • 2005
    • 456

Zamieszczone przez Rapist
    jeśli się zna kogoś, kto ma transport, to można z nim zagadać i kupować ON bez VATu
    Rapist jak znasz kogoś takiego, to daj znać na priva, chętnie kupię parę literków bez VAT-u, a do Rumi jeżdżę średnio dwa razy w tygodniu
    --------------
  • Masmo
    L&K
    • 2005
    • 1145

Mam od dluższego czasu wymontowaną kratę w Octavi zarejestrowanej jako ciężarowe. Wybieram się do Niemiec i Austrii. Ktoś wie czy mogę mieć jakieś nieprzyjemności z tego tytułu. Mogę ją jeszcze zamontować ale wolałbym jechać bez.
    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• paf
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 3140

ZTCW to jeżeli w dowodzie jest wpisany jako ciężarowy to każda kontrola policji w kraju i kilka przypadków znam że są na to bardzo czuli
      jak zagranicą nie wiem.

Komentarz

• Masmo
        L&K
        • 2005
        • 1145

Zamieszczone przez paf
        ZTCW to jeżeli w dowodzie jest wpisany jako ciężarowy to każda kontrola policji w kraju i kilka przypadków znam że są na to bardzo czuli
        jak zagranicą nie wiem.
        Wiem że były takie akcje parę lat temu, ale teraz sobie chyba odpuścili. Kika razy miałem kotrolę i nikt nie zwacał na to uwagi....
        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• paf
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3140

Masmo, wiesz, napisałem że mogą się czepiać bo o to pytałeś - natomiast to co będzie na drodze to jak wszyscy wiemy jest to wypadkowa temperatury otoczenia, naświetlenie, tego co funkcjonariusz jadł wczoraj itd - to loteria - możesz prześmigać wiele kkm bez problemów a możesz wyjechać z domu i cię łapną - dunno :niewiem

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Masmo, Trafisz na jakiegos palanta na granicy i bedziesz kombinowal. A w czym dokladnie Ci ta kratka przeszkadza. Ja dol wywalilem, jest tylko gora, a kratka jest tylko wsadzona i po krzyku. Wole tak, bo zawsze moge przelozyc za przednie siedzenia i nic mi nie wpadnie na deske.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
              Wole tak, bo zawsze moge przelozyc za przednie siedzenia i nic mi nie wpadnie na deske.
              Masz miejsca do których możesz ją przykręcić za przednimi siedzeniami? Czy tylko po złożeniu siedzeń wkładasz i się trzyma?

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Wkladam, jak ja zaprze sie o oparcia foteli polozone to nic nie przeszkadza i nie lata na boki.

W Sceniku mielismy taki zestaw, do montazu kraty za przednimi fotelami, ale tam homologacja byla uniwersalna na 2 lub 5 osob
                Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
                  Wkladam, jak ja zaprze sie o oparcia foteli polozone to nic nie przeszkadza i nie lata na boki.
                  Swojej jeszcze nie wymontowywałem, boję się , że później będzie mi skrzypieć i mnie szlag trafi...Po za tym cały czas mam cięzarowy w dowodzie i chyba już zostawię sprawę "odcięzarowienia" nowemu (jeśli będę sprzedawał) właścicielowi
                  I tak zresztą nic nie wożę co powodowało by kładzenie siedzeń, a kolejna sprawa, że cały sprzęt audio mam do niej przymocowany :wink: czasami sie jednak przydaje

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Ja mam szfagra ma OI z kratką to kratke wozi tylko jak jedzie na przegląd samochodu, a takto leży w garażu.
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Zamieszczone przez Masmo
                      Wiem że były takie akcje parę lat temu, ale teraz sobie chyba odpuścili. Kika razy miałem kotrolę i nikt nie zwacał na to uwagi....
                      masz rację jużsobie odpuścili, nawet na granicy, ja ją mam bo mi nie przeszkadza i wzmaczniacz na niej wisi
                      kwity mam zeby zmienić ale.a co do zagranicy w poprzednim aucie miałem cięzorówe FORD MONDEO i jeżdziłem po Niemczech i bez problemów a kraty nie było.

Komentarz

• ===Tomy===
                        Rider
                        • 2006
                        • 552

Nie wiem jak na granicy i poza nią, ale w kraju różnie bywa. Miałem raz kontrolę kiedy to woziłem się rodzinnym, terenowym autkiem i "Pan policjant" był bardzo skrupulatny. Pierwsze do czego się przyczepił to brak kratki i postraszył, że skieruje wniosek do odpowiedniego Urzędu Skarbowego. Oczywiście chciał zabrać dowód, wlepić mandat za zmianę konstrukcji pojazdu. Na całe szczęście obyło się na pouczeniu. Więc w każdym z homologacją nie zdejmuję - szkoda nerwów.

W Octavii tak jak Maicroft - wywaliłem dolną blachę, wywaliłem blokadę tylnego podłokietnika i nikt jak na razie się nie czepia.
                        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3777
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

różnie to może być-taka loteria, bo w każdym samochodzie ciężarowym ma być trwała przegroda pomiędzy częścią towarową a osobową. Jest o tym mowa w warunkach technicznych pojazdów oraz ich niezbędnego wyposażania w parag.8 ust.4 pkt.7
                          § 8. 1. Kabina kierowcy oraz pomieszczenie przeznaczone do przewozu osób wyposaża się w:
                          4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom:

7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;
                          za brak tej przegrody może być zatrzymany dowód rejestracyjny, to największa uciążliwość oprócz mandatu.
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

Zamieszczone przez ===Tomy===
                            Oczywiście chciał zabrać dowód, wlepić mandat za zmianę konstrukcji pojazdu
                            w Polsce zdarza sie ze zabiora dowod (moj szwagier mial to szczescie) potem oczywiscie przeglad i dopiero odbior dowodu
                            Za granica nie wiem. Nie wiem jak Niemcy czy Austriacy ale czescy policjanci to wredne qr.... i wszystko sie moze zdarzyc. :evil:
                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• b707
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1272

j mam krate i jak wcześniej wspomniani. Wywalilem dół. Kiedys musiałem wyjąć by wykorzystać cała przesrzeń. Ale wtedy jest wydocznośc do tyłu :shock: prawie jak w maluchu :P
                              Adam

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Masmo, a zależy Ci na utrzymaniu Ci "ciężarowego" statusu (podatki)?
                                Bo zmiana charakteru auta to teraz krótka piłka, ok. 200zł i masz spokój
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

Re: Ciężarowy z wymontowaną kratką...

Zamieszczone przez Masmo
                                  Mam od dluższego czasu wymontowaną kratę w Octavi zarejestrowanej jako ciężarowe. Wybieram się do Niemiec i Austrii. Ktoś wie czy mogę mieć jakieś nieprzyjemności z tego tytułu. Mogę ją jeszcze zamontować ale wolałbym jechać bez.
                                  Wszystkie głupie pomysły naszej władzy w postaci kratek, wspawanych skrzynek itp to typowo Polskie wynalazki które za granicą wzbudzają uśmiech...

Ja bym niczym się nie przejmował i jechał bez....

Komentarz

• endryu
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3777
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez bezduszny
                                    Ja bym niczym się nie przejmował i jechał bez....
                                    jazda po Polsce to nie to samo jak wyjazd za granicę. Za granicę może być trudno bez dowodu rejestracyjnego No i nie wiadomo jakie jest w tych sprawach nastawienie policjantów w innych krajach :?: i jakie mogą być tam problemy :?: (to tak w estremalnej sytuacji, że będą wiedzieć o co chodzi, zapis w dow. rej. i stan faktyczny w aucie)

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

endryu, nie zapominaj ze bezduszny jest na tym forum guru wszelkich zawilosci polskiego prawa celno-podatkowego wiec na pewno ma racje (przynajmniej przez kilka dni jeszcze) :diabelski_usmiech
                                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

endryu, w Scenic'u wymontowałem kratkę 2 dnia... kilkanaście razy byłem za granicą i nikt nie robił zadnego problemu. Z moich znajomych też nikt się nie chwalił problemami za "brak kratki za granicą".

Jabar1975, bez obaw... swoje robie i zrobie.

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3777
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                          endryu, nie zapominaj ze bezduszny jest na tym forum guru wszelkich zawilosci polskiego prawa celno-podatkowego wiec na pewno ma racje (przynajmniej przez kilka dni jeszcze)
                                          nie podważam kompetencji. Myślałem tylko o tym, że życie sprawia casem psikusy a Masmo, jak wynika z postu nie musi kratki demontować lecz chce.

[ Dodano: Pią 09 Lut, 07 20:23 ]
                                          Zamieszczone przez bezduszny
                                          endryu, w Scenic'u wymontowałem kratkę 2 dnia... kilkanaście razy byłem za granicą i nikt nie robił zadnego problemu. Z moich znajomych też nikt się nie chwalił problemami za "brak kratki za granicą".
                                          czyli wszystko ok.

Komentarz

endryu, nie można powiedzieć, że jest wszystko OK.

Formalnie nie można demontować kratki (no chyba, że zmienimy homologację auta ale też i bierzące odpisy tracimy wtedy)..... jednak jak już się na to zdecydujemy to w razie kontroli (przynajmniej ja tak robiłem) grzecznie i miło do "miśków"... co by nie szukali "dziury w całym"

Komentarz

moje zdanie, naprzód kolego, co bedzie to będzie, uważam że nie będziesz miał problemów.

Komentarz

• Nexus6
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4847
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Garret
                                                ok. 200zł i masz spokój
                                                60 zł demontaż kratki
                                                180 zł przegląd
                                                70 zł zmiany w dowodzie rejestracyjnym i w karcie auta
                                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

Nexus6, sam przegląd wraz z opłatą wystarczy do zmiany homologacji auta czy jeszcze jakaś dodatkowa rzeźba w papierach ?

Komentarz

Pracuję...